Iedereen heeft er last van. De een wat meer dan de ander. Sommige mensen zijn ook wat gevoeliger dan een ander. En soms zorgt een bepaalde situatie of verandering voor deze negatieve gevoelens.
Zolang het "tijdelijk" is dat je deze gevoelens ervaart is dit geen probleem maar hoort het bij ons leven. De maatschappij waarin we leven zorgt voor drukte, haasten en veel "moeten"
Daarnaast willen we ook van alles. We zien mensen om ons heen verschillende dingen doen en ondernemen en worden hierdoor geïnspireert om dit ook te gaan doen of aan te schaffen.
Echter is dit niet altijd voor ons weggelegd. Belangrijk is je niet te veel te spiegelen aan anderen.
Dit is lastig, maar onthoud:
Niet alles is wat het lijkt
Door jezelf en je eigen leven vaak te vergelijken met dat van een ander kun je teleurgesteld, verdrietig en gefrustreerd raken. Dit levert stress op. Daarnaast is het belangrijk je te focussen op wat je wel hebt en dit is vaak meer dan je denkt.
Waarom? omdat je door de jaren heen bepaalde zaken als vanzelfsprekend ziet. Je vergeet het belang en de waarde van iets of iemand omdat het er al is.
Door je actief op jezelf en je eigen leven te focussen en je af te vragen wat je graag wilt en jezelf te herinneren aan alle waardevolle zaken die je reeds hebt, zul je een stuk gelukkiger en tevreden zijn, dan wanneer je bezig bent met anderen en wat zij hebben. Daarnaast mag je niet vergeten dat je alleen controle hebt over jezelf, je eigen denken en je eigen keuzes. Wanneer je al het andere wat niet in jouw controle ligt loslaat zul je merken dat je meer energie hebt en het makkelijker wordt te accepteren wat is. Niet omdat je het er mee eens bent, maar omdat vechten tegen iets waar je niets aan kunt doen, al een verloren strijd is die niets dan negativiteit oplevert. En dat is niet gezond voor je. Feit is dat dagelijks steeds meer mensen kampen met negatieve gevoelens zoals die in de titel van deze blog. Feit is dat een deel van deze mensen rondlopen met gedachten zoals; uit het leven te willen stappen, weg willen lopen of iemand iets aandoen.
Deze trieste feiten worden nog eens aangevuld met de steeds hoger stijgende cijfers van zware stressklachten en burnout.
Het wordt tijd dat we goed voor ons zelf gaan zorgen en een ander helpen als deze het nodig heeft. Dit doen we vooral door bewust naar onszelf en de ander luisteren en zorgen. En de signalen herkennen wanneer minder leuke dingen gebeuren.
Een beetje stress en spanning is niets mis mee, we hebben het zelfs nodig om te kunnen functioneren. Zelfs verdriet en pijn en heeft een functie; het helpt je verwerken/helen, maakt je sterker en je leert er veel door. Deze les helpt je een volgende keer dingen sneller te zien, bij jezelf maar ook bij een ander, je kunt dan een betere keuze maken hoe er mee om te gaan of zelfs te voorkomen.
Voorkomen is beter dan genezen
Hoe zorg je dat je kunt voorkomen dat je over je eigen grenzen heen gaat en "last" gaat krijgen van stress, spanning en negatieve gevoelens die kunnen leiden tot gezondheidsproblemen zowel lichamelijk als emotioneel en geestelijk?
Het antwoord hierop is simpel: Balans
Het is bijna het woord van de dag, maar laten we eerlijk zijn, de oplossing zit hierin!
Want als het werkt met eten, waarom dan niet met stress?
Je kunt doen waar je zin in hebt en doen wat je moet doen als je maar zorgt voor de juiste balans. Nu is soms lastig. Een voorbeeld: we werken vaak 5 dagen per week en hebben 2 dagen weekend, eigenlijk is dit geen juiste balans, echter hier kunnen we vaak niet veel aan doen omdat het minder gaan werken financiële concequenties heeft. wat je wel kunt doen is naast je weekend, regelmatig een extra dagje vrij nemen, en doordeweeks zorgen voor voldoende ontspanning. Hoe je dit invult en wat mogelijk is voor jouw budget is aan jouw. Binnenkort volgt een blog over de mogelijkheden voor ieder budget. het hoeft namelijk niet veel te kosten en sommige dingen zijn zelfs gratis!
Op het moment dat je al in een situatie zit waarbij je veel stress ervaart en klachten hebt, maar niet uit de situatie kunt stappen kun je Ontspanningstherapie gaan doen. De juiste ontspanningstherapie werkt op 3 niveau's lichaam, geest en emotie. Doordat je op deze "hollistische" manier gaat werken zul je merken dat resultaten veel sneller bereikt worden omdat je samenwerkt met je hele lichaam.
Wat kun je verwachten van zo'n ontspanningstherapie?
Waar ikzelf ervaring mee heb is dat je een combinatie neemt van bijvoorbeeld een ontspanningsmassage, training die je dagelijks thuis kunt toepassen d.m.v. simpel aan te leren oefeningen en aromatherapie die doorwerkt op je zintuigen en emotie's. De ondersteuning en coaching van een ontspanningstherapeut(e) en de regelmaat van minimaal 1 keer per maand (liefst vaker) zal ervoor zorgen dat je lekkerder in je vel komt te zitten, spanning afneemt, je gaat verwerken, je bewuster wordt van jezelf en je gezondheid, je klachten afnemen en je sterker en krachtiger is het leven staat waardoor je beter met minder leuke dingen leert om te gaan. je geluksgevoel wordt hierdoor versterkt.
Wat je ook zult merken is dat je lichaam gaat wennen aan deze behandelingen, je merkt na 2 of 3 keer al dat je het nodig hebt en dat het je echt goeddoet! Sommige mensen (zoals ikzelf) raken "verslaafd" aan deze heerlijke manier van therapie.
Probeer het zelf eens uit! Of je nu klachten hebt of niet, met name de Hotstonemassage is een heel speciale en aangename massage vorm waarbij de warme stenen een uitzonderlijk goede werking hebben op je lichaam en geest. Het is vrijwel onbeschrijfelijk hoe dit aanvoelt en wat het met je doet. Daarnaast kun je volop googlen naar de wetenschappelijke werking van massage op je lichaam.
Ondanks dat dit al eeuwen bestaat en bekend is wat voor gezonde uitwerking dit heeft is het zeer verbazend dat we niet allemaal minimaal 1 keer per maand een massage ondergaan.
Ontspanningstherapie is niet altijd voldoende
Bij sommige klachten is het van groot belang te overleggen met je huisarts. Bepaalde symptomen en klachten kunnen niet alleen met ontspanningtherapie worden verholpen. Het werkt ondersteunend maar is geen medicijn of psycholoog. Heb je last van bijvoorbeeld een depressie, burnout, kamp je met gedachten over zelfmoord, heb je een ontsteking, een verrekte spier of pees, dan zul je toch echt contact moeten opnemen met een arts die een gedegen diagnose kan stellen. In overleg met je arts kun je wel naast andere professionele hulp, de ontspanningstherapie voort zetten. Belangrijk is dat je open en eerlijk bent tegen jezelf en je ontspanningstherapeut zodat je goed geholpen kan worden en hij of zij je, indien noodzakelijk, kan doorverwijzen.
Heb je klachten maar niet zoals de klachten die hierboven genoemd zijn dan is mijn advies:
Zoek een ontspanningstherapeut of wellnesscentrum op in je buurt en ga eea eens uit proberen!
Mijn persoonlijke aanraders: Hotstonemassage en Voetmassage!
Woon je in midden/noord Limburg? ga dan eens kijken op de site van Sattva Relaxa, hier kun je vrijwel alles op het gebied van ontspanning en stresshantering krijgen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten