Voor veel mensen is het een dagelijkse strijd:
Het gevecht tegen overgewicht
Heb je wel eens het gevoel gehad dat je je volledig inspande om gezond te leven en te eten, maar dat je toch geen overtollig vet wist kwijt te raken? Misschien kwam dat wel omdat je lichaam niet de rust had om vet te gaan afbreken. Of omdat je zo gestrest bezig was, dat je zin kreeg in iets lekkers. Zonder voldoende ontspanning wordt... afvallen en op gewicht blijven erg lastig!
In deze blog lees je waarom precies.
In deze blog lees je waarom precies.
Geen vet, maar suiker
Lichaamsvet verbranden is een behoorlijk intensief proces. Alles in je lichaam (je huid, je longen, je spieren...) bestaat uit cellen. Die cellen kunnen geen vet 'verbruiken', alleen suikers. Om vet af te breken en te verbruiken, moet je lichaam het dus omzetten in suikers. Dat kost de nodige energie en moeite. Zo'n veeleisend proces start je lichaam liever niet als het niet genoeg energie heeft. Je kunt het vergelijken met iemand die moe is - die ziet een ingewikkelde klus ook niet zitten. Als je je niet fit voelt, zal je lichaam dus om 'makkelijke' energie vragen: suikers en bewerkte producten. Je snoepneigingen leken misschien vreemd, maar ze zijn verklaarbaar!
Hormoonsysteem
Onze hormonen regelen heel veel in ons lichaam. Eén van de dingen die ze doen, is de balans regelen tussen inspanning en ontspanning. Je hebt hormonen die je helpen om actief te zijn - en hormonen die je helpen om tot rust te komen. Allebei erg belangrijk en nuttig! Als je rustig bent en ontspant, kan je lichaam herstellen, bouwen en aandacht besteden aan lastige processen als vetafbraak. In de 'actieve stand' ben je alert en kun je presteren. Heel vroeger was dat vooral belangrijk als er gevaar dreigde of als je een sprintje moest trekken om je eten te vangen. Onder die omstandigheden wil je lichaam suikers verbruiken en geen rustige verteringsprocessen starten. Hoewel onze leefomstandigheden nu heel anders zijn, is het proces in je lichaam nog hetzelfde. Als je steeds actief bent, wil je lichaam suikers.
Uitputting
Het gebeurt veel mensen regelmatig, dat ze langdurig in de 'actieve' stand blijven staan. Ze zijn dan wekenlang bezig met presteren of maken zich op een andere manier druk. In zo'n situatie komt de balans in je inspannings- en ontspannings systeem onder druk te staan. Je hormoonvoorraad raakt uitgeput. Als eerste raken de stofjes op die je tot rust moeten brengen. Het gevolg?
Je bent moe, maar blijft een opgejaagd gevoel houden. Je kunt niet meer goed tot rust komen en wordt op een gegeven moment zelfs niet meer uitgerust wakker 's ochtends. Je 'presteerhormonen' houden het nog een tijdje uit, maar op een gegeven moment zijn die ook op.
Dat is het stadium dat we kennen als 'burn-out'. Gelukkig komt het zover meestal niet, maar het eerste stadium kennen wèl heel veel mensen: moe zijn maar niet kunnen ontspannen. In die situatie vraagt je lichaam om suikers (zoals je hiervoor kon lezen). Bovendien ben je te uitgeput en te rusteloos om goed voor jezelf te zorgen.
Dat is het stadium dat we kennen als 'burn-out'. Gelukkig komt het zover meestal niet, maar het eerste stadium kennen wèl heel veel mensen: moe zijn maar niet kunnen ontspannen. In die situatie vraagt je lichaam om suikers (zoals je hiervoor kon lezen). Bovendien ben je te uitgeput en te rusteloos om goed voor jezelf te zorgen.
Behoefte aan 'iets'
Wie gestrest is, komt vaak niet echt aan zichzelf toe. De kans bestaat dat je te weinig rust, ontspanning, gezond eten, slaap, beweging en aandacht voor je lichaam krijgt. Eten kan dan een middel worden om een pauze te nemen of jezelf bijvoorbeeld te belonen of te troosten. Door de stress weet je nauwelijks nog waar je behoefte aan hebt, maar je voelt wel onrust, dus ga je op zoek naar 'iets'. En als je bedenkt wat er intussen in je lichaam gebeurt, zou het goed kunnen dat je in zo'n geval grijpt naar iets zoets of een andere snack. Wie veel met lijnen en afslanken bezig is, voelt zich al snel schuldig na al dat gesnoep. Nog meer stress!
Pak de oorzaak aan
Al met al is het erg moeilijk om bij chronische stress op een gezonde en blijvende manier gewicht te verliezen. Je lichaam geeft de verkeerde signalen en je hebt geen energie over voor gezonde keuzes.
Wie gestrest is, zit niet lekker in zijn vel.
Een korte stressperiode kun je natuurlijk prima verdragen als mens. Die kun je ook niet altijd voorkomen. Maar als je van de ene in de andere spanning rolt, is het de moeite waard om de oorzaak daarvan te onderzoeken en ermee aan de slag te gaan. Zoals je hebt kunnen lezen is de ondersteuning van ontspanning of ontspanningstherapie geen overbodige luxe. Kies voor een nieuwe en aangename aanpak; Zorg voor jezelf, ga regelmatig ontspannen en verlies die kilo's!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten