zaterdag 15 juni 2013

Voeding en je gesteldheid

Een van de onderwerpen die momenteel "trend" is en mij persoonlijk ook bezig houdt is de invloed van voeding op je gesteldheid, in de breedste zin van het woord.
Mede geinspireerd door programma's als Food Hospital waarin voeding als medicijn wordt gebruikt en voorgeschreven voor tal van klachten en aandoeningen met verbluffende resultaten, soms al na 2 weken!
 
Nu is algemeen bekend dat de juiste voeding zorgt voor betere gezondheid en daarmee preventie van ziekten. Maar om eerlijk te zijn, dacht ik dan meestal aan je weerstand en griepjes of verkoudheid.
 
Een van de (voor mij) triggerende voorbeelden uit het programma is wel het jongetje van 6 dat meerdere migraine aanvallen per week had vanaf zijn 4de jaar. Vanaf de eerste week dat hij van zijn moeder aangepaste voeding kreeg (o.a. geen suiker, geen conserveringsmiddelen of andere toevoegingen, van volle melkproducten naar magere etc) had hij geen migraine aanval meer!! Toen het jongetje weer naar school ging, kwam er weer een mildere aanval terug; zijn moeder had geen controle over wat hij at op school --> waarschijnlijk weer snoep.
 
Maar het werkt!
 
Nu heb ik zelf altijd (bij volwassenen) een deel van de oorzaak van migraine geweten aan stress, ik geloof nog steeds dat stress er veel mee te maken heeft, dat moet dan vanzelfsprekend worden aangepakt. Maar dat een verandering in je voeding zoveel verschil kan uitmaken vind ik absoluut verbluffend!
 
Ook werd getest naar de resultaten van de zogenaamde "superfoods" In het bijzonder de blauwe bes en de bloeddrukverlagende werking ervan.
 
Hierbij werd eerst een echo van de doorbloeding en bloeddruk genomen van de proefpersoon. Daarna dronk ze een groot glas gepureerde blauwe bessen en anderhalf uur later werd er opnieuw een echo gemaakt. Wat bleek: haar bloedvaten waren 2 maal zo breed waardoor de circulatie sneller en beter ging en de bloeddruk verlaagd werd! De Acai Bes wordt hier het meeste voor verkocht, echter blijkt het stofje dat voor bloeddrukverlaging zorgt ook in alle bosvruchten zitten die een stuk goedkoper zijn. Dus mensen met hoge bloeddruk: naast je medicijnen geregeld een grote portie bosvruchten eten, lekker en gezond!
 
 
Dit zijn slechts 2 voorbeelden van het programma Food Hospital, naar mijn mening een uitstekend initiatief. De achterliggende gedachte:
Te makkelijk wordt er naar een pilletje gegrepen zonder te kijken naar je levenstijl en voedingspatroon. Gebruik voeding als medicijn.
 

Bewust leven, bewuste keuzes, bewuste voeding

Ik ben van nature een nieuwsgierig persoon en vooral in natuurlijke dingen. Door de trends, de ziektes, programma's en artikelen op internet, de klachten van klanten in mijn praktijk, maar ook mijn eigen ervaringen hebben mij ertoe gezet zelf eens de superfoods te gaan intregreren in mijn leven.
 
Ja, IK heb besloten disipline te gaan toepassen mbt het doen van oefeningen en yoga minimaal
3 maal per week en een aantal superfoods te gaan proberen.
Via de blog zal ik jullie mijn ervaringen laten weten.
 
Ik moet me nog meer laten informeren maar producten die ik zeker ga proberen zijn
Chia zaden, Guinoa en Kokosnootolie.
 
 
Ik heb begrepen dat veel van deze zaden passen in je ontbijt met yoghurt en fruit, maar ook in salades en zelfs op pizza's. Je verrijkt je voeding dus.
 
Binnenkort start ik hiermee en zal bijhouden wat ik ervan vind en hoe ik me voel. Ook zal ik recepten met jullie delen of laten weten hoe je dit "simpel" in je leven kunt toepassen.
 
Overigens, ik ben blijf een levensgenieter en bourgondisch eter dus zal in het weekend zeker nog een een glas wijn nutigen en wanneer het weer het toelaat geregeld BBQ'n. Al zullen er  salades en hapjes met de zaden bij komen.
 



zaterdag 1 juni 2013

Hoe helpt ontspanning bij afvallen

Voor veel mensen is het een dagelijkse strijd:

Het gevecht tegen overgewicht

 

Heb je wel eens het gevoel gehad dat je je volledig inspande om gezond te leven en te eten, maar dat je toch geen overtollig vet wist kwijt te raken? Misschien kwam dat wel omdat je lichaam niet de rust had om vet te gaan afbreken. Of omdat je zo gestrest bezig was, dat je zin kreeg in iets lekkers. Zonder voldoende ontspanning wordt... afvallen en op gewicht blijven erg lastig!
In deze blog lees je waarom precies. 

 



Geen vet, maar suiker


  Lichaamsvet verbranden is een behoorlijk intensief proces. Alles in je lichaam (je huid, je longen, je spieren...) bestaat uit cellen. Die cellen kunnen geen vet 'verbruiken', alleen suikers. Om vet af te breken en te verbruiken, moet je lichaam het dus omzetten in suikers. Dat kost de nodige energie en moeite. Zo'n veeleisend  proces start je lichaam liever niet als het niet genoeg energie heeft. Je kunt het vergelijken met iemand die moe is - die ziet een ingewikkelde klus ook niet zitten. Als je je niet fit voelt, zal je lichaam dus om 'makkelijke' energie vragen: suikers en bewerkte producten. Je snoepneigingen leken misschien vreemd, maar ze zijn verklaarbaar!

Hormoonsysteem

 

  Onze hormonen regelen heel veel in ons lichaam. Eén van de dingen die ze doen, is de balans regelen tussen inspanning en ontspanning. Je hebt hormonen die je helpen om actief te zijn - en hormonen die je helpen om tot rust te komen. Allebei  erg belangrijk en nuttig! Als je rustig bent en ontspant, kan je lichaam herstellen, bouwen en aandacht besteden aan lastige processen als vetafbraak. In de 'actieve stand' ben je alert en kun je presteren. Heel vroeger was dat vooral belangrijk als  er gevaar dreigde of als je een sprintje moest trekken om je eten te vangen. Onder die omstandigheden wil je lichaam suikers verbruiken en geen rustige verteringsprocessen starten. Hoewel onze leefomstandigheden nu heel anders zijn, is het proces in je lichaam nog hetzelfde. Als je steeds actief bent, wil je lichaam suikers.

Uitputting


 Het gebeurt veel mensen regelmatig, dat ze langdurig in de 'actieve' stand blijven staan. Ze zijn dan wekenlang bezig met presteren of maken zich op een andere manier druk. In zo'n situatie komt de balans in je inspannings- en ontspannings systeem onder druk te staan. Je hormoonvoorraad raakt uitgeput. Als eerste raken de stofjes op die je tot rust moeten brengen. Het gevolg?
Je bent moe, maar blijft een opgejaagd gevoel houden. Je kunt niet meer goed tot rust komen en wordt op een gegeven moment zelfs niet meer uitgerust wakker 's ochtends. Je 'presteerhormonen' houden het nog een tijdje uit, maar op een gegeven moment zijn die ook op.
Dat is het stadium dat we kennen als 'burn-out'. Gelukkig komt het zover meestal niet, maar het eerste stadium kennen wèl heel veel mensen: moe zijn maar niet kunnen ontspannen. In die situatie vraagt je lichaam om suikers (zoals je hiervoor kon lezen). Bovendien ben je te uitgeput en te rusteloos om goed voor jezelf te zorgen.
 



Behoefte aan 'iets'


 Wie gestrest is, komt vaak niet echt aan zichzelf toe. De kans bestaat dat je te weinig rust, ontspanning, gezond eten, slaap, beweging en aandacht voor je lichaam krijgt. Eten kan dan een middel worden om een pauze te nemen of jezelf bijvoorbeeld  te belonen of te troosten. Door de stress weet je nauwelijks nog waar je behoefte aan hebt, maar je voelt wel onrust, dus ga je op zoek naar 'iets'. En als je bedenkt wat er intussen in je lichaam gebeurt, zou het goed kunnen dat je in zo'n geval grijpt naar iets  zoets of een andere snack. Wie veel met lijnen en afslanken bezig is, voelt zich al snel schuldig na al dat gesnoep. Nog meer stress!
 
 



Pak de oorzaak aan


 Al met al is het erg moeilijk om bij chronische stress op een gezonde en blijvende manier gewicht te verliezen. Je lichaam geeft de verkeerde signalen en je hebt geen energie over voor gezonde keuzes.
 

Wie gestrest is, zit niet lekker in zijn vel.


 Een korte stressperiode kun je natuurlijk prima verdragen als mens. Die kun je ook niet altijd voorkomen. Maar als je van de ene in de andere spanning rolt, is het de moeite waard om de oorzaak daarvan te onderzoeken en ermee aan de slag te gaan. Zoals je hebt kunnen lezen is de ondersteuning van ontspanning of ontspanningstherapie geen overbodige luxe. Kies voor een nieuwe en aangename aanpak; Zorg voor jezelf, ga regelmatig ontspannen en verlies die kilo's!