zondag 21 april 2013

Vriendschap; Voorwaardelijk of onvoorwaardelijk?

 

We leven in een maatschappij waar oordelen en veroordelen aan de dagelijkse orde zijn. Iedereen heeft een mening. Kritiek uiten, (ver)oordelen en bijbehorende emoties horen er ook bij.
Het hebben van een mening is ieders recht, maar wat is het verschil tussen een mening hebben en een oordeel? En hoe werkt dat in een vriendschap?
 
 
 

Wanneer spreek je van ware vriendschap?

Vrienden en vriendinnen zijn mensen waar je een of meerdere gezamelijke interesses mee deelt, die met je lachen, met je huilen, je opbeuren als je het even moeilijk hebt, naar je luisteren en advies geven. Ze nemen het voor je op en helpen je met zaken wanneer je er naar vraagt of het nodig hebt. Ook heb je leuke en gezellige dagjes of avonden met ze. Soms ga je zelfs met ze op vakantie. Ze zijn een waardevolle toevoeging aan je leven.
 
Belangrijker nog:
Ze accepteren en respecteren wie JIJ bent, met al je goede en mindere kanten.
Ze zullen met empatie en begrip voor jouw situatie met je en over je praten.
 
Uiteraard hoeven ze het niet overal mee eens te zijn, en kunnen ze zelfs af en toe vinden dat een keuze van je niet juist was. Ze zullen je helpen nieuwe inzichten te krijgen en zorgen voor een positieve bijdrage aan je leven.  
 
Omdat ze je kennen en je waarderen zullen ze tolerant zijn wanneer je even een minder humeur hebt, of niet lekker in je vel zit. Tenslotte weten ze dat jij een goede vriend(in) bent en confrontatie's opzoeken of verwijten maken is destructief voor elke relatie/vriendschap.
 
Door de jaren heen verandert en groeit iedereen, vriendschappen veranderen hierdoor ook. Wanneer jullie eerst single waren gingen jullie vast vaker en intensiever met elkaar om dan wanneer je een relatie krijgt. Als je ouder wordt ontwikkel je jezelf meer, je groeit als persoon en kunt dingen anders gaan zien dan voorheen en je krijgt nieuwe interesses. Ook zal de manier en intensiteit veranderen wanneer en er bijvoorbeeld een gezin wordt gevormd.
Dat de manier van omgang verandert, betekend niet dat jullie band minder wordt. In een goede vrienschap ben je er voor elkaar ook al zie je elkaar een stuk minder of zelfs maanden niet.
 

Irritatie of frustratie

 
Helaas horen ook deze emoties bij het leven, ze komen dus ook in je vriendschap voor. Vaak heeft dit meer met de persoon die zich ergert of frustratie ervaart te maken dan met de persoon waar het tegen gericht is. Belangrijk is dat je relativeert en bij jezelf zoekt wat nu eigenlijk exact de oorzaak is van je irritatie of frustratie. Dan zorg je dat je goed en duidelijk communiceert met je vriend(in) zodat er geen vervelende discussies of verwijten ontstaan. Deze zijn namelijk niet goed voor je vriendschap.
 
Wat er ook aan de hand is, met respectvolle communicatie en wederzijds begrip kom je een stuk sneller tot een oplossing of opluchting, dan verwijten of steken onder water te maken tegen elkaar.
 
Er wordt wel eens gezegd dat "echte vrienden" niet zo met de ander omgaan. Volgens deze stelling zou je iedereen die hier niet aan voldoet moeten labellen als "geen echte vriend(in)"
 
Maar klopt dit wel helemaal?
 
In een ideale wereld klopt dit absoluut. Het nastreven hiervan is naar mijn persoonlijke mening absolute noodzaak. Maar laten we eerlijk zijn; we zijn mensen met gevoelens, angsten, onzekerheden, teleurstellingen en emoties. En we zijn zeker niet perfect.
 
Het kan dus met periodes behoorlijk hard werken zijn om je vriendschap goed en gezond te houden.
 

Hoe bepaal je wanneer je even een lastige periode hebt, of wanneer er teveel is gebeurd of verandert dat je niet langer kunt spreken van ware vriendschap?

 
 
Ik denk dat het beste advies is, jezelf de volgende vragen te stellen:
 
Vertrouw je hem of haar nog?
Hoe voel je je wanneer je met hem of haar hebt afgesproken?
Is het initiatief voor afspreken wederzijds?
Wat zegt je onderbuik gevoel?
Wil je zelf nog energie en tijd in hem of haar steken?
Vind hij of zij het belangrijk om jouw in zijn of haar leven te houden?
Hecht hij of zij nog waarde aan jouw gevoelens en zaken die in je leven spelen?
Kunnen jullie nog praten met respect en begrip voor elkaars standpunten?
Willen jullie zorgen dat het goed komt en "issues" vergeven en vergeten?
 
Wanneer je het merendeel van deze vragen positief en met vertrouwen kunt beantwoorden, dan is er niet meer aan de hand dan dat jullie een goed en open gesprek moeten voeren en iets leuks gaan doen om de band opnieuw te versterken. "quality time" en lachen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de ideeen van mijn blog Quality Time met vriendinnen.

Wanneer het merendeel van je antwoorden "nee" is, heb je een breuk in jullie relatie. De kans bestaat dat jullie ieder je eigen weg zullen gaan. Bedenk goed voordat je besluit of het voorbij is, of je dit echt wilt, praat met elkaar en laat alles wat gebeurd is even buiten beschouwing. Jullie zullen beide merken of jullie eraan willen werken of niet.
 
Ook kun je ervoor kiezen om voor jezelf afstand te nemen van deze persoon. Hierdoor krijg je zelf even rust en zou je voor jezelf de keuze kunnen maken om deze persoon niet langer als goede
vriend(in) te zien. Maar hoef je hem/haar niet uit je leven te bannen.  
 

Vriendschappen zijn naast leuk en gezellig, soms lastig en vragen inzet, communicatie en wederzijds vertouwen.

 
Persoonlijk vind ik dat je moet vechten voor vriendschap omdat ze heel waardevol kunnen zijn. Maar ook het vechten voor een vriendschap werkt alleen als beide partijen dit doen. Wanneer het ten koste van jezelf gaat of wanneer je alleen vecht, is het beter op te geven en je energie in iets of iemand anders te steken die het wel waardeert.
 
Laat "kleine" dingen niet een waardevolle vriendschap verpesten. Vraag jezelf soms af: Is dit over een paar maanden nog steeds belangrijk?
De Engelsen hebben goede uitspraken hiervoor:

"See the bigger picture"

"Choose your battles carefully"

Niet alles is het waard om een probleem van te maken, soms kun je beter iets laten gaan en niets zeggen dan meteen weerstand te bieden en voorbarige conclusies te trekken.
Vaak zul je merken dat het niets met jou te maken heeft. Dan hoeft het niet iets te zijn waar je een "label" aan moet hangen. Tolerantie voor de ander en waardering voor jezelf zijn hier essentieel voor de juiste aanpak.
 

Vriendschap is een mooi geschenk, om te geven en te krijgen!

 
 
 



dinsdag 9 april 2013

Gevoelens en emoties



Iedereen heeft wel eens een periode dat het even allemaal niet lekker loopt. Dit is normaal en hoort bij het leven. Ikzelf zeg altijd dat je leven een grote balancering is en nooit alles goed loopt. Ik deel het leven meestal in 3 "onderdelen":

prive

werk

financieel

 Denk maar eens na, op 1 van deze "onderdelen" is er altijd wel iets minder, of zelfs niet goed (uit balans) en dit blijft in mijn ervaring zo. Ik vind het ook niet iets verkeerds, tenslotte houden uitdagingen ons scherp en weten ook wanneer iets heel goed gaat en dat te waarderen en dankbaar voor te zijn.
 
 
Het nu volgende dat ik jullie vertel is een verhaal van iemand die mij na staat en heb er veel aan moeten denken vandaar dat ik het de moeite vind dit met jullie te delen.
 

Je onbewust beter voelen wanneer je merkt/hoort dat anderen een moeilijke periode doormaken

let op: ik veil hier geen oordeel maar is bedoeld als vraagstuk, een nadenkertje
 
Deze dame worstelt regelmatig met haar innerlijke groei en zelfwaarde.
Ze heeft een periode achter de rug waarin ze behoorlijk getest werd. Ze had problemen op haar werk, waarbij haar baas haar niet serieus neemt, en anders behandeld dan haar collega's, in haar vriendengroep wordt veel niet meer rechtstreeks uit gesproken maar achter iemands rug en stukjes komen dan toch terug. Ze ervaart weinig begrip en medeogen voor haar als persoon en daar wordt ze onzeker van. Ze kampt met emotie's als woede, frustratie, verdriet , eenzaamheid en onbegrip.
 
 
Na even een gezonde periode afstand nemen om tot zichzelf te komen zonder zich te laten beïnvloeden door negatieve meningen /oordelen van anderen, merkte ze dat ze rustiger werd. De emotie's waren er nog steeds maar werden niet versterkt door alles buiten haar om. Recentelijk vertelden vrienden haar in vertrouwen dat het ook niet goed ging met hun, ze ervaarde veel dezelfde gevoelens en emotie's als zij in vergelijkbare situatie's en ineens voelde zij zich beter.
 
Ze voelt zich nu schuldig en veroordeeld zichzelf omdat ze denkt dat ze zich beter voelt omdat het anderen slechter gaat. Ze labelt zichzelf hierdoor als "slechte vriendin" en weet niet goed hoe hiermee om te gaan.
 
Mijn persoonlijke mening hierin is; Ik denk dat ze zich beter voelt doordat ze besefte dat ze niet alleen was met deze gevoelens, en dat haar emotie's onbegrip en eenzaamheid daarmee verminderde. Tenslotte was ze niet langer de enige die deze gevoelens en gedachten ervaarde. Is dit dan verkeerd? Ben je dan geen goede vriendin? Ben je dan egoïstisch?
 
Ik vind van niet.
 
Ik denk dat het wederom terug komt op de eeuwige balans zoeken tussen de 3 onderdelen in je leven. Daarnaast denk ik dat loslaten ook een factor is die meespeelt. Soms zijn de mensen in je leven niet zoals je gedacht had en stellen ze je teleur of breken je vertrouwen dat je in hun hebt gesteld. Dit zijn geen fijne situatie's maar horen bij het leven. Soms moet je dit niet als iets negatiefs zien, maar als een les; hoe ga je daarmee om? Ga je de confrontatie aan? Dump je die mensen meteen uit je leven? Geef je ze een kans? Of zet je ze in een andere "vriendschap"
 
 
Je hebt goede/beste vrienden, maar ook vrienden waar je leuke dingen mee doet maar niet alles mee deelt omdat ze verder van je afstaan.
belangrijk is denk ik, de eer aan jezelf te houden. Als iemand je kwetst maak dit kenbaar op een respectvolle manier. Maak geen verwijten of ruzie, dit is negatieve energie en die heb je niet nodig.
Accepteer dat niet iedereen hetzelfde denkt of is als jij, en dat is prima.
 
Wees de persoon die jij om je heen zou willen hebben en laat anderen in hun waarde, maar trek je conclusies en bescherm jezelf. Je hoeft niet alles te accepteren van een ander.
 
Een mogelijkheid is het contact te verbreken. Denk hier goed over na of je dit echt wilt. Het is een moeilijke keuze vooral omdat je dan ook iemand "kwijtraakt"
Dus komen we bij loslaten: vele zijn het er mee eens dat loslaten moeilijk is, is dat ook echt zo?
 
Vorige week zag ik in een van mijn favo series de volgende quote voorbij komen:
 

Het is niet het loslaten wat moeilijk is,

maar eerder de angst opnieuw te moeten beginnen.

 
Praat mee over dit onderwerp en laat me weten wat jij vind. Heb jij zoiets al eens meegemaakt? Wat deed jij? Of wat adviseer jij?



donderdag 4 april 2013

Quality time met vriendinnen (lowbudget)

Ideeën om het gezellig te maken

 

Wijnproeverij

Je hoeft geen wijnkenner te zijn of dure wijnsoorten te kopen om toch een gezellige wijnavond te hebben. Vereiste is wel dat je wijn lust, port kan ook.
 
Organiseer met vriendinnen (of vrienden) een datum waarop jullie bij jou thuis kunnen. Tip: als iemand een kelderruimte heeft (die verbouwd is voor gebruik als kamer) of een serre of tuinhuisje gebruik deze ruimte dan. Geeft net een wat aparter effect.
 
Zorg voor een grote tafel waar jullie allemaal rond kunnen zitten. Kleed deze desgewenst aan op een manier of thema dat bij jouw past. Zorg dat je diverse soorten wijnen in huis hebt. Rood is hierbij de voorkeur maar je kunt het ook mixen met witte wijn. Laat je desgewenst adviseren bij de supermarkt of indien je dat wilt bij een slijterij. Zorg voor mooie wijnglazen. (je kunt al mooie kopen bij blokker of xenos budgetmerk)
 
Haal stokbrood, leuk voor het oog en de smaak gewoon wit, bruin maar ook de donkere variant te halen. Combineer dit met kaassoorten (jullie voorkeur) en probeer eens op de markt bijvoorbeeld de boerenkazen zoals zongedroogde tomaat / olijven of de pestokaas. Schrik als je deze niet kent, niet van de kleur (ziet eruit als plastic groen) het is echt een heerlijk kaasje. Neem wat druiven (blauwe, deze zijn ook goed voor de aanmaak van collageen in je huid) noten en wat je nog meer lekker vind.
 
 
Kaas is best prijzig, dus je bepaalt je budget hierin zelf. Vraag anders iedereen een kleine bijdrage en zie hoever je dan al kunt komen. Wat je kunt doen is op internet zoeken naar verhalen over kaas en de wijnsoorten die je hebt gekocht. Bij een wijnproeverij krijg je ook vaak een verhaal te horen. vind je dit niet zo leuk, maak dan bijvoorbeeld een verhaal over leuke anekdotes die jij en je vrienden hebben meegemaakt en laat iedereen een stukje voorlezen op de avond zelf. of vraag de hulp van je vrienden door iedereen iets te laten schrijven en dit in een mandje te doen en om de beurt trekt iemand een verhaal en mag dit voorlezen. Dat wordt lachen!
 

De avond van de proeverij

Neem een groot bord, een plank of een serveerschaal en leg al je lekkers erop. bestrooi dit met noten/olijven en trek bosjes van de tros druiven af en leg die her en der neer. Gewoon uit de losse hand en zoals jij het mooi vind. Snij het stokbrood in stukken en vul gevarieerd mandjes met de verschillende soorten. Ontkurk de wijn en laat deze even op adem komen (rode wijn) de flessen kun je gerust op de tafel zetten. Het kaasplankje en als het lekkers, mesjes, servetjes, stokbrood en de glazen zet je op je tafel neer. Voor sfeer nog wat theelichtjes of kaarsen erbij, muziekje op de achtergrond. Een vergeet het fototoestel niet.
 
Dit wordt een gezellige avond, hmmm smullen maar!
 

Tips!

  • Je kunt er een thema avond van maken, met aankleding en zelfs een aspect of kleur laten terugkomen bij je gasten.  
  • Je kunt in plaats van kaas ook tappenade gebruiken of tapashapjes. Organiseer een kook avondje en laat iedereen verschillende hapjes maken van een bepaalde keuken. deel de kosten achteraf en je zult zien dat je culinair kunt koken voor lowbudget.
Dit heb ik zelf met 8 vriendinnen gedaan, veel te veel hapjes natuurlijk maar erg leuk en lekker en we waren € 7,50 pp kwijt (excl drinken) de avond begon om 19.00 uur en eindigde middernacht.
Waar kun je dat voor dat geld??
 
  • Je kunt ook ander drank gebruiken, maak coctails en laat iedereen recepten zoeken. Of indien je ervan houd; Whiskey proeverij. Pas hier je hapjes op aan.

     
  • Voor de zoet liefhebbers maak er een toetjes of chocolade avond van. Iedereen maak iets of jullie gaan samen koken/bakken.
 

 
veel plezier!
 

Goede huidverzorging hoeft geen kapitalen te kosten

Goede producten zijn vaak duur, maak ze zelf vanuit je keukenkastje!

 
Iedere vrouw wilt haar huid graag goed verzorgen. Want als je er goed uitziet voel je je nog beter.
Maar welke producten gebruik je nu precies? En wat heb je er voor nodig?
 
Ik zal een aantal producten hieronder uitleggen, veel plezier met maken en gebruiken!
 

Scrub die ook reiningt

Benodigdheden:
  • vloeibare honing, zeezout met molentje (verkrijgbaar oa bij AH) of gewoon keukenzout en een kom.
  
     Neem voordat je gaat douchen je keukenspulletjes mee naar je badkamer. Zet je douche aan en meng, tijdens het opwarmen van het water, een klein beetje honing met een beetje zout doorelkaar in het kommetje. (wanneer je je hele lichaam scrubt uiteraard grotere hoeveelheid gebruiken) maak het te scrubben lichaamsdeel wat vochtig met water en neem wat van het mengels in je hand. Scrub zoals je gewend bent. Spoel af met warm water.
     
    Je huid voelt heerlijk zacht, is gereiningd en gedesinfecteerd door het zout.
     
    Heerlijk, makkelijk, goedkoop en natuurlijk!
     
     

Gezichtsmasker

 
Benodigdheden:
Vloeibare honing en een advocado
Verwijder de pit, haal het vruchtvlees eruit en meng dit met de honing. Breng het mengsel aan op je gezicht en laat 10 minuutjes intrekken. Verwijderen met lauwwarm water.
Je huid voelt als nieuw met een heerlijke uitstraling!


Bij een vochtarme huid gebruik je geprakte rijpe banaan. 15 minuten laten inwerken en afspoelen met lauwwarm water.




Het volgende masker gebruik je in de dagen dat je (als je er last van hebt) een letterlijke uitbraak op je gezicht hebt. Je hebt alleen een ei en wc papier nodig.

Klop het eiwit stijf met een vork en smeer dit op je gezicht. Leg dan het wc papier op je gezicht en laat dit in 15/20 minuten hard worden. Hierna kun je het masker van je gezicht af trekken en je zult zien dat al het vuil op je gezicht er met het masker vanaf wordt getrokken (heel vies!)



Kijk wel uit voor je wenkbrauwen, want deze haartjes kunnen ook mee worden genomen en dat wil je natuurlijk niet. Je kunt hierna het eigeel als een moisturiser gebruiken door dit op je gezicht te smeren en er weer goed af te spoelen met water.



Wat te doen tegen wallen of donkere kringen onder de ogen?

Dan zijn er drie tips die je kunnen redden van vermoeide en uitgeholde ogen.
Namelijk: theezakjes, komkommers, en uierzalf. De tip met de theezakjes luidt als volgt:
leg op beide ogen voor tien minuten vochtige theezakjes.



Maar men kan ook bevroren komkommerschijfjes op de ogen leggen. Vermoeide ogen worden dan zo weer opgepept en je wallen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Tot slot kan men voor vermindering van wallen uierzalf onder de ogen smeren.




Last van een glimmende neus?

Dit klinkt heel raar maar werkt wel!
Om een glimmende neus tegen te gaan wrijf je je neus dagelijks met een stukje aardappel.

Eerst goed je gezicht reinigen, even een aantal keren wrijven met het stukje aardappel en merk het resultaat. Weg glimmende neus.



Verbrand door de zon?

Als je geen aftersun hebt, kun je het proberen met (volle) yoghurt, smeer het zachtjes over de verbrande huid. Yoghurt verkoeld en verzacht de huid. Gebruik rustig een dikke laag.



In het buitenland (maar ook hier) kun je aloe vera creme gebruiken. Ik bedoel dan de pure aloe vera. Dit dringt diep in je huidlagen door en hersteld, verzacht en verzorgt je huid.



Beide kun je gewoon laten intrekken, alleen bij de yoghurt kan het zijn dat er restjes achterblijven, deze kun je afspoelen met water. Probeer een paar keer per dag te smeren en je zult merken dat het werkt.


Ik hoop dat jullie er iets aan hebben, laat me weten wat je ervan vind, na uitproberen natuurlijk :-)

groetjes Yvonne