zaterdag 6 juli 2013

Eerlijkheid; een uitzonderlijk verschijnsel of werkt het niet meer?

Het is wellicht een uitdagende titel van deze blog, maar ik merk en hoor steeds vaker dat het gevoel speelt dat mensen niet eerlijk zijn. De reden van niet of niet helemaal eerlijk zijn heeft te maken met de volgende zaken:
 
  • eigen belang
  • bewust niet oprecht willen zijn
  • een ander een poot uitdraaien
  • dit werkt (zakelijk)
  • angst
  • onzekerheid
  • oordelen van anderen
  • consequenties
  • aangevallen worden (verbaal)
Naar mijn mening en bevindingen zijn de de meest voorkomende redenen waarom mensen niet of gedeeltelijk niet eerlijk zijn. De eerste 4 redenen deels negatief. ik zeg deels omdat als dit gedrag op je werk ervoor zorgt dat je verder komt en bereikt wat je wilt het voor jou positief is echter, gaat dit ten koste van je collega's/ vriendschap en naar mijn persoonlijke mening, je integriteit.
 
De 5 volgende redenen zijn heel reëel maar triest. Elk mens is anders en de een is sterker dan de ander. Mensen die last hebben van deze redenen hebben het moeilijk en kunnen daardoor niet volledig zichzelf zijn. Ze worden door anderen niet geaccepteerd en er wordt weinig rekening met hun gehouden.
Uiteraard kunnen anderen niet veel doen wanneer je onzeker bent, want dit is iets waar je zelf aan moet werken. Maar aan de andere kant is er ook nog zoiets als rekening houden met elkaar, acceptatie en tolerantie.
 

Kiezen voor jezelf

Ik ben helemaal voor kiezen voor jezelf, waarom? Omdat jij moet staan voor de persoon die je bent met al je goede en minder goede kanten. Als jij niet voor jezelf kiest, opkomt of je eigen pad en dromen volgt, doet niemand het voor je. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen geluk. Daar horen ook hindernissen en teleurstellingen bij. Dit zijn levenslessen. Probeer dit ook niet teveel als iets negatiefs te zien, maar als een les over of je de juiste keuze hebt gemaakt of hoe je het een volgende keer anders kunt doen. Jij hebt die macht, maak er gebruik van !
 
In hoeverre je dit doet ten koste van anderen of hoeveel rekening je houd met de gevoelens en standpunten van anderen is je eigen keuze. Die keuze maak je door jezelf af te vragen wat voor persoon je wilt zijn. Als je iemand bent die door iedereen aardig gevonden wilt worden, dan lijkt een oplossing om iedereen naar de mond te praten of er bewust voor te kiezen niet altijd even eerlijk te zijn. onthoud dan wel dat de waarheid altijd uit komt en je vroeg of laat wordt betrapt op leugens.
 
Er zijn ook situaties waarbij je niet eerlijk bent juist om de gevoelens van een ander te sparen. Als simpel voorbeeld: iemand die wat flinker is vraagt hoe die nieuwe strakke broek staat. Jij kunt denken; hoe kun je een strakkere broek aantrekken als je niet perfect slank bent? Ik zou dat nooit aantrekken met zo'n figuur. je kunt ervoor kiezen eerlijk te zijn en dit te zeggen. Hiermee kun je deze persoon kwetsen. Je kunt ook zeggen: Dit staat je wel, je kunt zien dat je bent afgevallen. (dit geldt uiteraard niet wanneer de broek van het voorbeeld zo strak is dat het niet netjes staat)
En dat jij met dit figuur dat niet zou durven dragen betekend niet dat het daardoor niet staat of dat iemand dat niet mag/kan dragen.
 
Nu is dit een simpel voorbeeld echter, het geeft aan dat je telkens de keuze hebt hoe je reageert en welke woorden je kiest. Ook heb je de keuze je mening te uiten vanuit je eigen gevoel of neutraal en opbouwend voor de ander. Het gaat in dit voorbeeld ten slotte niet om jou.
 

Werkt het? of zou het niet mogen werken?

Mijn observatie is dat het met name in de zakelijk wereld werkt om niet helemaal eerlijk te zijn en mee te praten. Ik keur dit niet goed, maar het werkt wel. Ik zie en hoor het overal om me heen. Mensen die niet eerlijk zijn, onoprecht aardig zijn tegen bijvoorbeeld hun meerdere of directie en bewust op de juiste zakelijk sociale plekken aanwezig zijn maken promotie en groeien sneller door dan mensen die dit niet doen. Hieruit kunnen we concluderen dat onoprechtheid en misleiden zou werken.
Hoe zit dat in de privésfeer? Vele vriendschappen worden regelmatig op de proef gesteld door oneerlijkheid om zodoende door iedereen aardig gevonden te worden. Als je maar met iedereen meepraat vind men je al snel leuker dan wanneer je soms tegen hen ingaat. Dit is logisch. Als iemand het compleet met me eens is denk je met die persoon op een lijn te liggen en heb je al snel een band.
Het gevaar is echter, met name in een vriendengroep dat wanneer je naar ieders mond praat, het op een gegeven moment op gaat vallen dat je tegen de een "ja" zegt en "nee" tegen de ander over hetzelfde onderwerp. Je komt hierdoor onbetrouwbaar over. En de eerste kleine scheurtjes en wantrouwen is gekweekt in jullie vriendschap.
 
Iedereen weet dat herstellen van vertrouwen enorm lastig is. Daarnaast zou je je moeten afvragen of het je waard is om iemand die belangrijk is voor je te kwetsen omdat jij ervoor kiest niet oprecht te zijn of geen rekening te houden met zijn of haar gevoelens en standpunten.
 
Laat ik duidelijk zijn: iedereen is op momenten niet helemaal eerlijk.
waarom?
  • Omdat bepaalde zaken privé zijn
  • Omdat je een ander niet onnodig wilt kwetsen
  • Omdat je iets weet wat vertrouwelijk is
  • Omdat je een verrassing hebt voor iemand
  • Omdat je er voor kiest je niet te mengen in een bepaalde kwestie
  • Omdat er vervelende gevolgen zijn voor jezelf
 
Dit zijn voor ons allemaal herkenbare situaties waarin we niet (helemaal) eerlijk zijn. Degene die nu denkt; ik doe dat niet ik zeg altijd exact wat ik vind, die liegt.
 
 

Realiteit

Heel veel mensen zijn niet (helemaal) eerlijk, deze groep is vele malen groter dan de groep die alleen niet eerlijk is in situaties als hierboven genoemd. Dit is de huidige realiteit en de huidige samenleving. Het wordt namelijk geaccepteerd en vele doen er aan mee.
Dus kom ik terug op de titel van deze blog: Is eerlijkheid een uitzonderlijk verschijnsel of werkt het in de huidige samenleving niet meer?
 
 
Gezien de beloning in de zakelijke wereld en het feit dat vele mensen er aan meedoen, zou je kunnen concluderen dat oneerlijkheid werkt. Doordat eerlijk zijn dan in contrast staat en je daar negatieve reacties doorkrijgt wordt het logischerwijs minder. Gaat eerlijkheid dan een uitzonderlijk verschijnsel worden?
Begrijp me niet verkeerd, het gezegde "de waarheid is hard" is een feit. Mensen worden door de waarheid gekwetst, maar weten dan wel waar ze aan toe zijn. En een aangepaste formulering van je eerlijke waarheid op de persoon in kwestie is gewenst.
De oneerlijkheid van mensen is iets wat nog veel meer pijn doet wanneer dit uitkomt. Het passende gezegde hierbij is "de leugen kwetst dieper dan de gemaakte fout"
 
Opnieuw kom ik terug op het woord van dit decennia "Balans"
 
Ook in eerlijkheid en oprechtheid is het zaak de juiste balans te vinden. En daarbij jezelf de vraag te stellen; wie wil ik zijn?
je kunt en hoeft niet altijd keihard eerlijk te zijn. Ik vind dat het mensen siert dat er rekening wordt gehouden met de andere persoon, gevoelens, standpunten en visie's vanuit respect, acceptatie en tolerantie.
Wanneer we dit allemaal meer gaan doen en ophouden met het overmatig "belonen" van oneerlijkheid zullen steeds meer mensen respectvol eerlijk zijn tegen elkaar. je hoeft het niet met elkaar eens te zijn om elkaar de waarheid te kunnen zeggen en toch een band te hebben.
Eerlijkheid zou de band juist moeten versterken in plaats van afstand en wantrouwen te creëren.
 
 
Handel en communiceer met elkaar vanuit je hart en luister meer in plaats van aanhoren totdat jij je zegje kunt doen. Kies voor samenwerken in plaats van jezelf naar boven werken.
Heb begrip, inleven, respect en vergeet je eigen plan niet. Iedereen mag zijn of haar eigen weg kiezen en bewandelen, maar vraag jezelf bewust af of je de persoon wilt zijn die dit over de rug van een ander doet.
 
Ik geloof in Karma, dus welke keuze je ook maakt het komt bij je terug. Of dit positief of negatief is, hangt af van je keuze.
 

Laten we eerlijkheid een uitzonderlijk iets worden? Of zorgen we dat het gaat werken?